Активирани семена и ядки – ползи за храносмилателната система

Семената са чудесен източник на ползи за здравето, които също могат да помогнат за подобряване на чревния микробиом. Микробите в стомаха ни предварително храносмилат семената, които консумираме, затова е по-лесно да ги усвоим в сравнение с другите храни. Тази публикация в блога ще изследва един пример за това как семената могат да бъдат от полза за чревния микробиом.

октомври 5, 2021

Ползи за стомаха

Консумацията на ленено семе е проучена за ефекта му върху подвижността в дебелото черво, намален риск от дивертикулит и повишена честота на изпражненията. Това може да се дължи на високото съдържание на лигнани, открити в лененото семе, които действат като пребиотици насърчаващи нивата на здрави бактерии в чревната микробиота. Разнообразието ще ви осигури множество ползи.

За всеки, който спазва растителна диета, може да е трудно да намери добри източници на протеини, които не включват животински продукти. За щастие има много възможности както за вегетарианци, така и за вегани – един от вариантите са бобовите растения. Бобовите растения се предлагат във всякакви форми и размери и предлагат различни хранителни вещества; лещата предлага отличен източник на протеини, фибри, фолиева киселина, калий, магнезий и желязо. За да извлечете максимума от консумацията на бобови растения, може да помислите да ги активирате, преди да ги изядете, тъй като те са по-добри, когато са накиснати или покълнали. В тази статия ще говорим за ползите от активираните семена, ядки и бобови растения за червата ни!

Активирането на семена, като семена от лен или чиа, с процес, наречен желатинизация, може да помогне за подобряване на здравето на червата, като направи хранителните вещества по-достъпни.

Активирането на някои видове семена може да ги направи по-здравословни и по-лесно смилаеми за страдащите от храносмилателни проблеми като синдром на раздразнените черва (IBS).

Какво представляват активираните ядки? И какви са техните ползи за здравето?

Ядките са здравословни, защото са добър източник на есенциални мазнини, минерали, протеини и антиоксиданти. Особено за вегани, вегетарианци и хора, които ядат по-малко месо, ядките са съществена част от диетата им. Но имат ли недостатъци? Те могат да ни накарат да се почувстваме пълни, да чувстваме тежест и да бъдат груби за храносмилането ни. Ако искате да се насладите на ядки в по-големи количества и въпреки това да имате добро чувство в храносмилателната система, препоръчваме активирани ядки.

УВЕРЕТЕ СЕ САМИ

Всички АМОРЕ продукти са приготвени от истински безглутенови и био суровини.

Защо активирани ядки?

Ядките и семената съдържат естествени химикали, наречени фитинова киселина и ензимни инхибитори. Ензимните инхибитори са полезни за ядките, тъй като им пречат да поникнат преждевременно. Но те не са добри за нас, защото могат да блокират метаболитните ензими в тялото ни, които играят важна роля в преработката на храната, която ядем. Това прави ядките трудни за смилане. Фитиновата киселина може да се свърже с минерали, като желязо, цинк, манган и в по-малка степен с калций и да забави или предотврати усвояването им. Това прави минералите и техните полезни качества по-малко достъпни за организма. Накисването на ядки във вода неутрализира естествените химикали, количеството нишесте и фибри намалява, а съдържанието на протеини и витамини се увеличава. Ядките стават по-лесно смилаеми и по-хранителни от неактивираните.

Хранителни вещества в ядките и семената

Като цяло ядките имат много сходни макроелементи (протеини, въглехидрати и мазнини), но различните ядки могат да имат малко по-различно съдържание на микроелементи (витамини и минерали).

Ядките имат около 29 kJ (6.9 kcal) енергия на грам и са:

 • с високо съдържание на мононенаситени мазнини (повечето видове ядки) и полиненаситени мазнини (главно орехи)
 • с ниско съдържание на наситени мазнини
 • Добри източници на хранителни протеини, следователно добра алтернатива на животинските протеини. Някои ядки също са с високо съдържание на аминокиселината аргинин, която поддържа кръвоносните съдове здрави
 • без хранителен холестерол
 • с високо съдържание на диетични фибри
 • богати на фитохимикали, които действат като антиоксиданти
 • Богати на витамини Е, В6, ниацин и фолат, те осигуряват магнезий, цинк, растително желязо, калций, мед, селен, фосфор и калий.

Подобно на ядките, повечето семена са богати на протеини, здравословни мазнини, фибри, минерали като магнезий, калий, калций, растително желязо и цинк и съдържат витамини В1, В2, В3 и витамин Е. Маслодайните семена също съдържат антиоксиданти, които възпрепятстват мазнините от твърде бързо гранясване.
Поради уникалните хранителни профили на ядките и семената, те са известни с няколко ползи за здравето, включително:

 

 • Помагат при регулиране на теглото
 • Намаляване на риска от сърдечни заболявания
 • Намаляване на риска от диабет.
seeds and nuts

Семена, ядки и телесна маса

Въпреки че ядките и семената са богати на енергия и мазнини, яденето на ядки не е свързано с наддаване на тегло. Всъщност, въз основа на големи популационни проучвания, по-високият прием на ядки е свързан с по-ниско телесно тегло.
Когато са включени като част от диета за отслабване, е доказано, че ядките насърчават по-нататъшното отслабване и загубата на мазнини в коремната област. По-ниските мазнини в коремната област означават по-малък риск от хронични заболявания като сърдечни заболявания и диабет. Следователно ядките могат да бъдат част от здравословното хранене. Австралийските диетични насоки препоръчват дневната консумация на 30 грама ядки на ден.

Ядките помагат за регулиране на теглото по няколко начина:

 • Абсорбция на мазнини – мазнините в ядките не се храносмилат и усвояват напълно от организма. Изследванията показват, че само 68 до 94 процента от мазнините в ядките се абсорбират
 • Глад и ситост – консумацията на ядки насърчава ситостта и потиска глада или желанието за ядене. В резултат на това приемът на храна се намалява. Този ефект се дължи на съдържанието на протеини, мазнини и фибри в ядките
 • Разход на енергия – някои изследвания показват, че яденето на ядки може да увеличи количеството енергия, която изгаряме. Друго проучване показва, че енергията, която изгаряме след хранене, обогатено с ядки, идва от източници на мазнини, което означава, че изгаряме мазнините и съхраняваме по-малко мазнини в тялото.

По-ниското усвояване на мазнини, намаленият прием на храна и по-големият разход на енергия заедно допринасят за ефекта на ядките за регулиране на теглото. Ефектът на семената върху телесното тегло не е изследван задълбочено, но е вероятно да бъде подобен на този от ядките, тъй като те също са с високо съдържание на протеини, здравословни мазнини и фибри.

Семена, ядки и сърдечни заболявания

Честата консумация на ядки е свързана с по-малък риск от смърт от сърдечни заболявания на ниво население. Това може да се обясни с ядките, които са богати източници на здравословни ненаситени мазнини, протеини, фибри, фитохимикали, витамини и минерали.
Макар и с високо съдържание на мазнини, ядките са добри източници на здравословни мазнини като мононенаситени и полиненаситени мазнини и са с ниско съдържание на (нездравословни) наситени мазнини. Тази комбинация от мазнини ги прави здравословни за сърцето, тъй като полиненаситените и мононенаситените мастни киселини помагат за намаляване на холестерола с липопротеини с ниска плътност (LDL) или „лошия“ холестерол в организма.

LDL холестеролът може да допринесе за натрупването на плаки в артериите, което ги стеснява (процес, известен като атеросклероза) и може да доведе до коронарна болест на сърцето.

Освен че намаляват LDL холестерола, ядките също помагат за поддържане на здрави кръвоносни съдове и кръвно налягане чрез съдържанието на аргинин, и намаляват възпалението в организма чрез високото си съдържание на антиоксиданти.

Кой може да се възползва от активираните ядки

Когато консумирате активирани ядки, може да забележите, че не се чувствате толкова сити и не ви е тежко, колкото след като ги ядете сурови, тъй като те са по-меки за храносмилателната ви система. Тъй като са чудесен източник на протеини, ядките и семената са важна част от веганската и вегетарианската диета. В този случай активираните ядки могат да бъдат особено полезни, тъй като се консумират в по-големи количества и редовно. Ако не сте нито веган, нито вегетарианец, просто луд по ядките – може да установите, че си похапвате ядки по всяко време на деня. Активираните ядки ви карат да се чувствате добре дори да се увлечете в похапването.

Консумирането на храни, богати на протеини, е много важно за бременните жени. Особено ако са бременни с близнаци. Шепа накиснати бадеми дневно могат да помогнат за намаляване на алергиите при бебетата; макадамията е богата на фолиева киселина, която е от съществено значение по време на бременност; орехите могат да помогнат за засилване на мозъчните функции на бебето като способности за учене и памет. Кърмещите майки се нуждаят от много хранителни вещества като витамин Е, витамин В2, В3 и В1. Тя е и богат източник на минерали като магнезий, мед, фосфор, калций, желязо и цинк, които могат да бъдат намерени и в бадемите. За да получите възможно най -много от тези хранителни вещества, препоръчваме активирани ядки.

Различните видове ядки имат различни хранителни качества. Някои съдържат повече калций, други повече витамин Е.

Как да запазим ползите за здравето от ядките: как да активираме ядките и семената

Ако търсите начин да подобрите балансираната си диета и търсите нова здравословна храна, тогава не търсете нищо повече от активирани ядки!
Различните ползи за здравето от ядките

Предлага се голямо разнообразие от ядки с различни форми и размери. Следните ядки ни предлагат широка гама от хранителни вещества и ползи за здравето.

 • Бадемите са богати на калций и помагат за защита и поддържане на костите ви. Те също са с високо съдържание на антиоксидант витамин Е, което е чудесна новина за вашата кожа.
 • Кашуто има високо ниво на протеин и има няколко важни минерала, включително цинк, желязо и магнезий, които могат да помогнат за забавяне на свързаната с възрастта загуба на памет.
 • Орехите са чудесен източник на мононенаситени мазнини, които играят роля за понижаване на нивата на лошия холестерол. Те също са много богати на омега-3 и могат да помогнат за намаляване на депресията.
 • Лешниците са богати на магнезий и витамин В и Е. Те са чудесна помощ за сърцето ви и могат да помогнат за намаляване на риска от рак.
 • Пеканите са богати на антиоксиданти и са чудесни за понижаване на холестерола. Те са пълни с витамин В3, който може да помогне за повишаване на енергията.

Пълни с хубави неща!

Както можете да видите, ползите за здравето от ядките са толкова много! Те са пълни с полезни минерали, фибри, протеини и есенциални мазнини (това е добрият вид мазнини).

Това е много полезно за вашето здраве, особено ако ги консумирате като част от балансирана диета.

Чудесни и здравословни за похапване
Ядките работят чудесно като здравословна храна, тъй като могат да бъдат доста засищащи поради съдържанието на фибри и мазнини. Това е идеално за хора на диета, които търсят начин да отслабнат, тъй като помагат да се спре гладът.

Те също могат да помогнат на тези, които се опитват да наддават на тегло. Като чудесен източник на протеини и здравословни мазнини и при добър контрол на порциите, те могат да бъдат чудесна добавка към храненията.

Антинутриенти
Въпреки че ядките и семената са фантастична здравословна храна, те съдържат антинутриенти, естествени химикали, наречени фитинова киселина, и ензимни инхибитори, които напълно спират тялото да абсорбира всички тези хранителни вещества (противоречащи на смисъла на консумацията на ядки като здравословна храна на първото място).
Освен това те могат да бъдат доста груби за храносмилателната ни система.

Консумирането на големи количества сурови ядки може да доведе до усещане за тежест, подуване на корема, гадене и други неудобни храносмилателни проблеми. Как да решим проблема с ядките и храносмилането? Отговорът е активирани ядки!!

Как да активирате ядки и семена?

За да активирате ядки и семена, трябва да ги накиснете във вода и след това да ги дехидратирате при ниска температура.

Процесът на накисване на ядки и семена помага за отстраняване на фитиновата киселина и разгражда ензимните инхибитори. За да върнете хрупкавостта и да запазите хранителните си вещества, трябва да ги дехидратирате отново при ниски температури, в идеалния случай, докато изсъхнат напълно. След активирането хранителните вещества са по-достъпни за тялото и лесно можете да храносмилате ядките и семената.

Всеки вид ядки и семена има различно време за накисване и сушене.
Ние използваме този процес, за да доставим най-качествените закуски с ядки и семена и извършваме процеса на активиране вместо вас, така че да прекарвате повече време наслаждавайки им се. Активираните ядки и семена са с високо съдържание на протеини, есенциални мазнини, диетични фибри, антиоксиданти и минерали и най-важното, те са вкусни.

Така че, накратко, ако търсите здравословна храна за балансираната си диета, активираните ядки и семената са най-добрият ви приятел.

Има ли други храни, които трябва да бъдат активирани?

Същите антинутриенти присъстват и в семената и бобовите растения. Ако обичате да поръсвате салатите си с тиквени или слънчогледови семки или ако ги използвате за печене и готвене, можете да ги оставите да киснат за една нощ във филтрирана вода, да ги изплакнете добре и след това да ги изсушите на тава във фурната при ниски температури (под 100 градуса С) за няколко часа. За салата вероятно бихте искали да са по-хрупкави, отколкото за хляб или торта.

Когато накиснете боб с форма на бъбрек, добавете малко сода за хляб във водата. Използвайте голяма купа и не забравяйте да покриете добре с вода, тъй като бобът може да набъбне, докато се накисва. Няма нужда да дехидратирате бобовите растения; те са готови да се готвят както обикновено веднага след накисване.

Активираните ядки и семена са по -добри за вас?

Активираните ядки са чудесни, не само защото не съдържат ензимни инхибитори и фитинова киселина. Те също са чудесни, защото съдържат по-лесно достъпни хранителни вещества. Процесът на активиране води до повишаване на нивата на протеини и есенциални витамини над тези на неактивираните ядки. Те са по-лесно смилаеми и тъй като са започнали да покълват, те са отново живи и пълни с хранителни вещества!

Проблемът с ядките и фитиновата киселина

Когато ядките се накисват, това води до тяхното покълване или поникване. Покълването е естественото поникване на ядка или семе, когато условията са идеални, обикновено след като са били в покой за дълъг период от време. За семената или ядките в земята, когато нивата на светлина, кислород, хранителни вещества и топлина са правилни, това е чудесно. От малките жълъди растат могъщи дъбове, както се казва в древната мъдрост.

Но ако в естествената си среда за отглеждане, ядката или семето се накисват с дъждовна вода, предизвиквайки покълване, когато условията не са подходящи, тогава не е полезно малкият орех или семето да започнат да поникват. Така че ядките имат умна естествена защитна система, която предотвратява преждевременното покълване и поникване. Тази система включва естествени химикали, включително ензимни инхибитори и фитинова киселина, но и двете са токсични за нас във високи дози.

Ензимните инхибитори в ядките обаче могат да попречат и инхибират нашите собствени храносмилателни ензими. Това може да означава, че храносмилателната ни система не абсорбира всички прекрасни хранителни вещества, които ядките трябва да ни дадат, докато фитиновата киселина може да претовари храносмилателната ни система и да ни накара да се чувстваме подути и да ни се гади. Ако някога сте консумирали голямо количество ядки наведнъж, може би знаете за какво говоря. Знаете за тази определена тежест в стомаха.

Включване на ядки и семена във вашата диета

В здравословната диета могат да бъдат включени различни ядки и семена. Тъй като различните видове ядки имат малки разлики в съдържанието на витамини и минерали, яденето на различни ядки ще увеличи нивата на различни хранителни вещества.
Вместо да консумирате бисквита или парче торта като междинна закуска, опитайте да хапнете шепа сурови или сушени печени ядки. Комбинирането на ядки и семена с храни с ниска енергия (като зеленчуци) е добър начин за подобряване на ястия на зеленчукова основа – например в ястия в азиатски стил или добавени към салата.

Редовната консумация на ядки, семена и бобови растения се препоръчва за вегетарианци, вегани или хора, които избягват животински храни. Те са добър заместител на месо, риба и яйца, тъй като съдържат протеини, мазнини, желязо, цинк и ниацин. Може да са необходими повече от 30 грама ядки и семена на ден, за да се осигури адекватно количество протеин.
За да подпомогнете усвояването на желязо от ядки и семена, яжте ги с храни и напитки, богати на витамин С, като червени чушки, сокове от домат, портокал и други цитрусови плодове.

Няма нужда да премахвате ципата на ядките, освен ако не предпочитате аромата и текстурата на обелените ядки. Всъщност ципата на ядките е полезна, тъй като е с високо съдържание на фитохимикали, които имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.
Печенето на ядки (сухи или в мазнина) подобрява вкуса им, но оказва малко влияние върху съдържанието на мазнини. Това е така, защото ядките са физически плътни и не могат да поемат много мазнини, дори ако са потопени в тях. Повечето ядки абсорбират само 2 % от допълнителните мазнини.

Солените ядки обаче не се препоръчват като ежедневен избор поради по -високото съдържание на натрий. Това е особено важно, ако имате високо кръвно налягане. Запазете осолените ядки за партита и направете активираните и несолените печени ядки ежедневен избор.

Заключение

Активирането е процесът, при който семето започва да расте, за да произведе желания плод. Когато активирате храносмилателната си система, вие помагате за създаването на пробиотици и ферментация, за да функционират оптимално телата ни. Има много начини да направите това, включително да ядете ферментирали храни като кисело зеле или кимчи, да приемате пробиотична добавка или да консумирате пребиотици като екстракт от корен на цикория. Надяваме се, че тези мисли са били полезни! Ако нещо сме пропуснали, моля не се колебайте да ни попитате по-долу в секцията за коментари!

ОПИТАЙ ВКУСНИТЕ НИ ПРОДУКТИ

Поръчайте био закуски или бисквити с доставка до вас