Диета без глутен: същност и ползи?

Какво е безглутенова диета – каква е нейната същност, пълен списък с храни?

май 30, 2021

Какво е безглутенова диета?

Днес безглутеновата диета се използва за различни цели. Предписва се от лекар, за да се предотврати развитието на усложнения при цьолиакия при някои пациенти. Други избират обсъжданата система на хранене, за да се отърват от излишните килограми. Такава диета често става част от комплексната терапия за аутизъм.

  • кисело мляко
  • безглутенов хляб
  • млечни продукти
  • Безглутенови рецепти

безглутенова диета – Какво е глутен и какви последици за здравето има?

Gluten is a special protein with a sticky structure found in some grains such as rye, wheat, and barley. It is thanks to the presence of Глутен, който брашно печени изделия are tender, get a special consistency, and the batter gets its crust when roasted. The fact that the effect of this protein on the body is great has been known for a long time.

Учените са установили, че около 1% от всички хора по света страдат от такъв рядък вид заболяване като цьолиакия. Свързва се с невъзможността за смилане на растителния протеин – глутен. Признаците на цьолиакия са доста забележими – подуване на корема, постоянни стомашни проблеми, отслабване и др. Често първите симптоми могат да се видят в ранна детска възраст. Страдащите от това заболяване трябва напълно да се откажат от глутеновите продукти.

И ако такова заболяване е рядко, то непоносимостта към хранителен глутен е често срещано разстройство. Понастоящем хората с глутенова непоносимост представляват 10% до 30% от световното население. Една от причините за това е честата консумация на храни с глутен. В отговор тялото освобождава огромно количество антитела.

Хранителната непоносимост е честа поява на възпалителни процеси, провокираща чести отоци. Това става в следствие от факта, че процентът на телесните мазнини на човек се увеличава и той наддава.

УВЕРЕТЕ СЕ САМИ

Всички АМОРЕ продукти са приготвени от истински безглутенови и био суровини.

Значителен недостатък на глутена са големите му частици. Придвижвайки се през червата, те нараняват ворсинките (вилите). Това спомага движението на храната през хранопровода и абсорбцията й в стените.

Изключвайки глутена от менюто, можете да коригирате работата на стомашно-чревния тракт.

За някои хора безглутеновата диета е рецепта за здраве и уелнес.

start a Gluten free diet

Как да започна диета без глутен?

When it comes to starting a Gluten-free diet, there are three things you need:

Ръководството на Вашия лекар и/или диетолог, ако е възможно.

Търпение, защото тези диети могат да отнемат много време, но си заслужават всички усилия за много хора с цьолиакия.

Намерете подкрепящи приятели, които са правили това преди, за да могат да ви помогнат, посочвайки препятствията, на които може да попаднете по време на диетата.

Първото нещо, което трябва да се случи, когато някой иска да започне да се храни без глутен, е промяна на начина му на живот. Случва се чрез събиране на информация за това какво трябва да се яде, като се избягват храни, съдържащи пшенично брашно. Хората, които искат да влязат в този тип диетичен план, трябва да бъдат внимателни. Също така, това ще изисква много упорита работа и отдаденост от самите тях.

За човек, който е решил, че иска да премине на безглутенова диета е нужно да открие всички хранителни продукти без или с малко съдържание на пшенично брашно в тях.

 

Предназначение на безглутеновата диета

Основната цел на безглутеновата диета е да облекчи състоянието на пациента с цьолиакия. Това опасно заболяване на храносмилателната система не може да бъде излекувано чрез промяна на диетата. Но специална диета може да блокира всички основни симптоми на заболяването и позволява на пациента да се върне към нормално ежедневие.
Червата, които не могат да се справят с глутена, се възстановяват скоро след промяна на диетата и се връщат към пълноценна работа. Така можем да кажем, че болестта „замръзва“. За да може пациентът да не се притеснява повече от болестта, до края на живота си ще трябва да се придържа към диета без глутен.

Посочената хранителна диета се препоръчва и за възрастни и деца с вродена глутенова непоносимост. Ако се придържате към нея, ще забравите за всички неприятни симптоми на алергия и ще предотвратите опасни последици.

Много хора вярват, че продуктите без глутен имат по-лош вкус от тези с глутен. Въпреки че, ако опитате няколко от следните рецепти, например: ябълков пай и палачинки с овесено или елдово брашно, овесени бисквити, закуска със семена и ядки /гранoла/, тогава мнението ви може да се промени!

Дали безглутеновата диета не е толкова ограничаваща, колкото си мислите?

Диетата без глутен наскоро придоби популярност и не е толкова ограничаваща, колкото си мислите.

Повече хора, включително известни личности (например Гуинет Полтроу), се разкриха като почитатели на начина на живот с ниско съдържание на въглехидрати и без глутен. Те избягват храни с пшеница или други зърнени храни, съдържащи глутен. Така че не е изненадващо, че тази диетична тенденция може да започне да се превръща и в част от живота ви! Разбира се, в обикновените магазини за хранителни стоки ще намерите много неща – от хляб до зърнени храни, направени без никакъв глутен. Въпреки че има някои ограничения за тези, които се нуждаят от тях. Много ресторанти ще предлагат само един артикул в менюто си, което може да направи вечерята трудна. За разлика от това, други не сервират нищо подходящо за някой, който следва тези указания, поради страховете от кръстосано замърсяване.

Предназначена ли е безглутеновата диета само за хора с цьолиакия?

Ново изследване показа, че преминаването към безглутеново хранене не е само за хора с цьолиакия. Има различни предимства, някои от които включват загуба на излишно тегло и подобряване на храносмилането!

Броят на безглутеновите опции се е увеличил с годините. И все пак това не е тенденция, която е от полза само за тези, които трябва да избягват този вид протеини, защото са алергични или имат непоносимост към него! Също така е чудесно, ако искате да поддържате добро здраве и да ядете по -разнообразни храни като цяло. Вече се предлагат много варианти, включително алтернативи на паста, направени от киноа и оризово брашно и хлебни изделия, използващи ленено семе вместо пшенични зърна. Освен това можете да намерите закуски като гевреци без никакви проследими количества глутен. Така че дори страдащите от цьолиакия може да се заинтересуват да ги изпробват!

Как да направим храната без глутен с чудесен вкус

Диета без глутен е здравословен вариант за всеки.

Хората съобщават, че е лесно да се направи храна с невероятен вкус без глутен. Така че, не трябва да се притеснявате, че ще жертвате вкуса, когато правите превключването!

Безглутеновият начин на живот може да бъде предизвикателство, но следващите рецепти ще го направят управляем.

Дори следвайки строга диета, както в случай на цьолиакия или непоносимост към глутен, има много добри храни, на които да се насладите! Най-трудната част от това ограничително хранене е да изпробвате нови неща и да намерите заместители на старите любими, като същевременно получавате необходимите хранителни вещества във вашата диета от плодове, зеленчуци и други здравословни хранителни източници.

Кои са първите 10 храни без глутен?

Диета без глутен е здравословен вариант за всеки.

Плодове:

Горски плодове, пъпеши (медена роса), грозде, ябълки, портокали.

Зеленчуци:

Кейлът /вид листно зеле/ и спанакът, по-специално, съдържат много хранителни вещества, които хората с цьолиакия може да не могат да получат от други източници на храна. Други зеленчуци са домати, броколи и карфиол. Също така, от краставицата става вкусна салата, когато се смеси с винегрет или дресинг на маслена основа като зехтин или сусамови масла.

Как да се насладите на любимите си удобни храни без вина. че ядете нещо нездравословно.

Все още можете да се насладите на любимите си удобни храни без вина, че ядете нещо нездравословно. Комфортната храна е чудесна, но не винаги трябва да е вредна бърза храна като Mc Donald’s или Burger King. Има по-здравословни алтернативи, за които може да не знаете! Например, ако обичате пица, опитайте коричка от печен карфиол с крем от спанак и чесън отгоре. Това за невероятна здравословна алтернатива на пшеничното брашно, използвано за тестото и мазните гарнитури за пица.

Понякога, когато скъпите за нас хора преминават през трудни моменти, докато са на безглутенова диета, може да дойде момент, в който да се нуждаят от някои утешителни думи от нас, които отново да ги накарат да се почувстват по-добре. Това може да бъде например да бъде казано какво следва, уверение как всичко ще върви по план.

Ами ако бихте могли да живеете живота си без глутен?

Знаете ли какво е глутен? Това е протеин, съдържащ се в пшеница, ръж, лимец и ечемик, който придава на хляба гъбеста текстура. Ако не ви звучи добре да живеете живот без глутен, помислете отново, защото има много готини алтернативи. Те включват: бадемово брашно или киноа, които осигуряват същите ползи като пълнозърнестите брашна, но могат да се използват от тези с цьолиакия!

Идеята за живот без глутен може да изглежда обезсърчаваща задача, но с тези прости съвети и трикове ще можете да се насладите отново на любимите си храни за нула време!

Ето няколко съвета как да ядете без глутен, когато сте навън:

Прочетете етикета! Проверете отново дали пише „Без глутен“, а не нещо с пшеница, лимец ръж или ечемик.

Избягвайте продукти, съдържащи хидролизиран растителен протеин/екстракт от пшеница. Причината е, че и двете са получени от пшеница, така че може да има и следи от глутен, въпреки че те могат да бъдат обозначени като „без глутен“.

Винаги четете етикети за скрити източници като малцов оцет, соев сос (съдържащ пшеница), подправки (кетчуп), маринати.

Вреден ли е глутенът?

Нека хвърлим малко светлина върху самата концепция за глутен. Глутенът е естествен протеин, който се намира в биологичния състав на много зърнени култури. В медицинската литература е описан като комбинация от протеините проламин и глутелин, присъстващи естествено във всички зърнени култури, за които е доказано, че могат да предизвикат цьолиакия. Например, глутенът представлява до 80% от общия протеин на пшеницата. Думата „глутен“ идва от „лепило“.

Сега нека разгледаме вредата от глутена. Този протеин е опасен само за 2% от населението на нашата планета: ако човек е диагностициран с цьолиакия. Тогава храните, съдържащи глутен, трябва да бъдат изключени от диетата им.

безглутенова диета: Храните без глутен се препоръчват при аутизъм и синдром на Аспергер. Освен тези заболявания, безглутенова диета се предписва на хора, страдащи от алергии към глутен и свръхчувствителност на имунната система. Храната без глутен не е диета за поддържане на идеално тегло или модна тенденция, а необходима норма на живот.

Тези, чиято имунна система реагира прекалено на съдържанието на глутен в храната, са наясно със симптомите на алергията от първа ръка. Ако в диетата им се включат храни с глутен, това заплашва поне с газове, подуване на корема и хронични коремни разстройства. И дори анемия и рязко отслабване.

Напоследък производителите започнаха да поставят информация за липсата на този протеин върху опаковките.

Как да определите дали имате непоносимост към глутен?

Само лекар може да постави правилната диагноза, но можете да откриете признаци на непоносимост към растителни протеини. Например, ако се уморявате, страдате от метеоризъм и газове, подуване на корема и чревни разстройства. Също така, чувство на тежест и неспособност да отслабнете за дълго време, проблемът е възможно да е непоносимост към глутен. Опитайте да започнете хранителен дневник – запишете всички храни, които сте яли през деня, и опишете реакциите си към тях.

Чести грешки, които трябва да се избягват, когато се храним без глутен

Важно е да имате предвид какво има в храната, която ядете, особено когато не приемате глутен. Ето някои често срещани грешки:

Смесване на овес с пшеница в продукти (например в овесена каша). Може да отнеме известно време, докато тялото ви се адаптира, след премахването на глутена от диетата. Така че може да не реагира при кръстосаното замърсяване, което да предизвика неприятни симптоми по-късно. Използване на обикновено брашно вместо бадемово или кокосово брашно в хлебни изделия. Това е така, защото те имат различни текстури, което ще промени начина, по който нещата се получават. Не забравяйте, че повечето бири съдържат зърнени храни, които също съдържат глутен!

Съвети и трикове за готвене без глутен

Готвенето без глутен може да бъде трудно, но също така е трудно, когато излизате и ядете с приятели, които не спазват диетата. Тези съвети би трябвало да ви улеснят!

Какъв би бил светът, ако никой не беше открил, че телата ни реагират на глутен? Ами оризът или царевицата: може ли да послужат като заместител в рецептите за печене, без да променя вкуса твърде много за тези, които живеят без глутен. Предците на хората са живели на тази планета преди, дори да са правели хлебни изделия от пшенично брашно. И все пак, адаптирането на стари любими в нови ястия ще включва опити и грешки, докато не се намери най-доброто.

Заключение

Ако обмисляте диета без глутен (безглутенова диета), не забравяйте първо да говорите с Вашия лекар. Все още има дебат за ползите от безглутеновото хранене и трябва да направите това, което е най-добро за вас. Ето някои факти за този тип диета.

Глутенът се съдържа в много храни като хляб, тестени изделия, зърнени храни, бисквитки или други хлебни изделия, направени от пшенично брашно. Може да се съдържа и в преработените меса.

  • тестени изделия
  • безглутенов хляб
  • млечни продукти
  • кисело мляко

Най-честите симптоми, свързани с цьолиакия, включват храносмилателни проблеми като диария, запек или подуване на корема. Също така, болки в стомаха. Загуба на тегло поради лошо усвояване на хранителни вещества. Анемията е резултат от това, че тялото не получава достатъчно желязо и това може да се случи по много причини, включително твърде ниски нива в диетата, възпалителни процеси или загуба на кръв поради менструация.

purpose of a gluten free diet
ОПИТАЙ ВКУСНИТЕ НИ ПРОДУКТИ

Поръчайте био закуски или бисквити с доставка до вас