Кето диетата: Това, което трябва да знаете за Кето

Кето диетата е създадена за лечение на диабет, но някои лекари я използват, за да помогнат на пациентите да отслабнат. С бързия темп на съвременния живот много хора се нуждаят от диета, за да поддържат начина си на живот. В тази статия ще проучим как бъдещите потребители трябва да избират, купуват и приготвят ястия за такава диета.

май 13, 2021

Кето диетата

Напоследък Кето диетата получава много внимание, но все още има много заблуди относно това, което води след себе си.

Терминът „кето“ означава, че метаболизмът на тялото ви ще бъде в състояние, при което то произвежда повече енергия от разграждането на мазнини, отколкото на въглехидрати като захар или хляб. Докато са на тази диета с ниско съдържание на въглехидрати, повечето хора ядат с около 25% по-малко калории, но въпреки това се чувстват сити след хранене. Това е така, защото мазнината съдържа 9 килокалории за 1 грам. В сравнение с въглехидратите, които съдържат 4 kcal за всеки консумиран грам.

 • безглутенова диета
 • безглутенов хляб
 • млечни продукти
 • храни без глутен
 • кето магазин
 • циклична кето диета

Какво представлява кето диетата?

Кето диетата е нисковъглехидратна, богата на мазнини и умерено-протеинова програма. Тя съществува от десетилетия, но популярността и нараства, като неотдавнашни проучвания показват ползите от понижаване на нивата на кръвната захар и инсулиновата резистентност при хора с диабет тип 2 или преддиабетни състояния. Както и подобряване на психичното здраве като симптоми на депресия. Кетогенният (кето) начин на живот се фокусира върху яденето на по-малко въглехидрати, отколкото е необходимо на тялото ви, като същевременно включва храни с високо съдържание на мазнини. Те включват яйца, ядки, семена, масло. Зеленчуците са източници на витамини А, С, витамин Е, желязо, калий, йод магнезий цинк калций, тиамин, рибофлавин, фолат, холин. Те трябва да се ядат на всяко хранене за различни ползи за здравето. Ако диетата не е веган, могат да се добавят и яйца и сирене.

Кето диетата може да помогне за понижаване на кръвната захар, повишаване на чувствителността към инсулин, да се чувствате по-добре и да се свалите излишно тегло, като промените метаболизма си. Промяната в диетата предизвиква състояние на кетоза, метаболитен режим, при който тялото получава гориво от храна с ниско съдържание на въглехидрати. Кетонните тела стават основният източник на енергия. Ацетон, ацетоацетат и бета-хидроксимаслена киселина. Това са вещества, които се образуват в черния дроб от мастните тъкани на тялото и консумираните мазнини. Кетонните тела подхранват вътрешните органи, мускулната тъкан и мозъка вместо глюкоза.

Процесът на кетоза може да бъде предизвикан от гладуване, но кето диетата ви позволява да влезете в това състояние и да се придържате към него през цялото време, без да постите.

Видове кето диета

• Стандартна. 75% мазнини, 20% протеини и 5% въглехидрати от общия прием на калории;
• Циклична. пет дни на кето диета се редуват с два дни на храни с високо съдържание на въглехидрати;
• Целева. Подходяща за тези, които се занимават със спорт;
• Високо съдържание на протеин. Различава се от стандартната версия в съотношението на елементите (60% мазнини, 35% протеини и 5% въглехидрати).
Повечето изследвания и експертни статии са посветени на стандартни и високо протеинови режими. Цикличните и целевите са по-малко изучени и се препоръчват за спортисти и културисти.

Кето диетата е диета с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на въглехидрати. В резултат на това тялото получава енергията си от мазнини и протеини в храната, вместо от глюкоза.

ДР. ДЕЙВИД ПЕРЛМУТЪР

Кетоните са ефикасно и ефективно гориво за човешката физиология, без да увеличават производството на увреждащи свободни радикали. Кетозата позволява на човек да разполага с енергия, без колебания през целия ден, както и подобрена мозъчна функция и евентуална устойчивост на злокачествени заболявания.

― ДЖИМИ МУР, КЕТО ЯСНОТА: ВАШЕТО ОСНОВНО РЪКОВОДСТВО ЗА ПРЕИМУЩЕСТВАТА НА НИСКО-ВЪГЛЕХИДРАТНИТЕ, ВИСОКО-МАЗНИННИ ДИЕТИ
benefits of Keto diet

Ползите от кето диетата

Ползите от кетогенната диета са като от другите диети с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, но кето диетата е най-ефективна.

Повишена енергия, в следствие спазването на тези насоки също е съобщавана от тези, които имат успех с нея!

Ползите са огромни! Ще се чувствате по-фокусирани, защото мозъкът обикновено разчита на глюкоза от приема на високо-въглехидратни храни за енергия. И все пак, когато има малко или никаква храна, тялото преминава към изгаряне на мазнините, които сме съхранили. Това ни дава дълготрайна умствена яснота, тъй като мозъкът ни не се замъглява, след като яде твърде много наведнъж, както прави захарта.

Загуба на излишно телесно тегло:

За много хора ползите от кето диетата изглеждат като отговор на молитвата им. Средно, загубата на наднормено тегло е до 30 килограма за 6 месеца при този строг план за хранене, с който се набляга на високи нива на мазнини и минимален прием на въглехидрати.

Кето диетата превръща тялото ви в машина за изгаряне на мазнини. Процесът на отслабване се ускорява поради намаленото ниво на инсулин в кръвта – хормонът на подкожната мастна тъкан. Повече от 30 научни изследвания показват, че от другите диети.

Намален апетит:

Кето диетата може да подобри контрола на апетита – чувството за глад намалява, потвърдено от научни изследвания. Кето диетата ви позволява да ядете по-малко храна и да отслабвате без особени затруднения.

На кето диета много хора изпитват нужда да се хранят само два пъти на ден (като пропускат закуската), а някои дори намаляват храненето си до веднъж на ден, без дискомфорт.

По-ниска кръвна захар и контрол на диабет тип 2::

Кетогенната диета понижава нивата на кръвната захар. По този начин е възможно да се контролира захарен диабет тип 2 и предшестващи въглехидратно метаболитни нарушения („преддиабет“).

Освен това, на фона на кето диета, необходимостта от антихипергликемични лекарства вероятно ще намалее.

Подобряване на здравните показатели:

Много научни изследвания показват, че кетогенната диета е нелекарствено лечение на няколко рискови фактора за сърдечно-съдови заболявания.

Подобрява контрола на кръвното налягане.

Освен това намалява „лошия“ холестерол в кръвта.

Енергия и интелектуални способности::

Някои хора използват кетогенни диети, за да повишат умствените си резултати. Проучванията върху животни показват, че кетозата при постене осигурява предимства като устойчивост на стрес, нараняване и болести. Предложеното обяснение е, че бозайниците, които са успели да преживеят дълги периоди без храна, са се приспособили към оптималната мозъчна функция в състояние на кетоза. В резултат на това кетогенната диета води до подобрена концентрация и умствена яснота.

Подобряване на храносмилането:

Кето диетата може да доведе до по-добро храносмилане, по-малко газове и метеоризъм. В допълнение, по-леки спазми и болки в корема и облекчаване симптомите на синдром на раздразнените черва. За някои хора това се превръща в най-значимата полза от диетата, и отнема само няколко дни, за да се постигне този ефект.

Повишена физическа сила:

Кетогенните диети повишават физическата издръжливост, отваряйки достъп до големи количества енергия от мастните депа. Запасите от глюкоза в тялото, съхранявани в черния дроб и мускулите като гликоген, се „изгарят“ за няколко часа интензивни упражнения, докато мастните запаси имат достатъчно енергия, за да захранват тялото в продължение на седмици.

Как да започнем кето диета

Ако ви е писнало от наднормено тегло и искате да свалите няколко килограма, тогава слушайте. Кето диетата е чудесен начин да отслабнете, без да гладувате през цялото време!

Терминът „кето“ означава, че метаболизмът на тялото ви ще бъде в състояние, при което то произвежда повече енергия от разграждането на мазнините, отколкото въглехидратите като захар или хляб. Докато са на този тип нисковъглехидратна диета, повечето хора ядат с около 25% по-малко калории. Въпреки това, човек все още се чувства удовлетворен след хранене. Това е така, защото мазнините съдържат 9 килокалории / грам спрямо въглехидратите, които съдържат 4 ккал за всеки консумиран грам. Това увеличаване на приема на калории и намален апетит помага на много хора да поддържат желаното тегло по-лесно поради намалените нива на инсулин и регулирането кръвната захар.

Кето диетата и периодичното гладуване

Според изследванията, комбинирането на кето диета и периодичното гладуване е много популярно сред хората желаещи да отслабнат. „Целта е да се намалят пиковете на инсулин. Той реагира на всяка храна, особено на въглехидратите “, – казва специалистът. Изследванията показват, че високите и многократни пикове на инсулин могат да доведат до затлъстяване и захарен диабет, каза източникът. „В този смисъл намаляването на броя на храненията на ден (до четири) и наличието на прозорец на глад / периодът между последното и първото хранене / – дава положителен и ефективен резултат.”

Подходящи храни за кето диета

Съществуват разнообразни вкусни храни, които човек може да консумира докато следва кето диета. Всички те са с ниско съдържание на въглехидрати, но също така съдържат достатъчно протеини, за да предпазят мускулите ви и да ви осигурят достатъчно енергия за упражнения.

Кетогенната диета е хранителен режим, при който хората намаляват приема на въглехидрати, за да не вкарват глюкоза в кръвообращението си, защото тя се метаболизира от мастните клетки (т.е. „режим на изгаряне на мазнини“). По този начин не се допускат храни с високо съдържание на въглехидрати, като хляб или тестени изделия – само тези с много малко съдържание на въглехидрати като зеленчуци, сирене, яйца. Където е възможно, те се консумират без притеснение за прием на твърде много въглехидрати!

Основните храни, включени в кето диетата:

 • Ядки и семена;
 • Маслиново, кокосово и авокадово масло;
 • Прясно авокадо и гуакамоле;
 • Нисковъглехидратни зеленчуци. Повечето зелени зеленчуци, домати, лук, чушки;
 • Сол, черен пипер, подправки и билки;
 • Сирена: чедър, козе, сметана, моцарела или синьо сирене;
 • Масло и заквасена сметана;
 • Яйца;
 • Морска храна;

Храни с ниско съдържание на въглехидрати, които са подходящи за кето диетата.

Бадеми, кокос, масло от авокадо, вода, кафе, чай, домати, карфиол, краставица. Също така, аспержи, гъби, сирене, заквасена сметана, кисело мляко (включително българско кисело мляко), яйца. Броколи, лук, брюкселско зеле, зеле, патладжан, чушки, зелен фасул, авокадо, маслини, ягоди, грейпфрут, кайсии, орехи, фъстъци. домати, карфиол, краставица. Също така, аспержи, гъби, сирене, заквасена сметана, кисело мляко (включително българско кисело мляко), яйца. Броколи, лук, брюкселско зеле, зеле, патладжан, чушка, зелен фасул, авокадо, маслини, ягоди, грейпфрут, кайсия, орехи, фъстъци.

Храни, които не са разрешени за кето диета

Кето диетата е строгo нисковъглехидратнa, богатa на мазнини и умерен протеин. Храните, които не са разрешени за кето диета са хляб, зърнени храни като ориз или тестени изделия, нишестени зеленчуци като картофи или живовляк; плодове със съдържание на захар от всякакъв вид (дори ако се срещат захари); бобови растения – боб и леща например също не могат да се ядат! Неферментиралото краве мляко също трябва да се избягва, защото съдържа лактоза, която се разгражда до глюкоза, когато се усвоява.

Кето диетата не може да се нарече без въглехидрати. Дневното им количество е 5% от диетата.

Но за да започнете и поддържате състояние на кетоза, трябва да премахнете от менюто или да намалите количеството храни с високо съдържание на въглехидрати.

Ефективността на отслабването при кето диета

Никоя диета сама по себе си няма дългосрочен ефект на отслабване и може да навреди на вашето здраве. След временна загуба на тегло хората се връщат в предишното си състояние и понякога качват повече, отколкото преди промяната в диетата. Безопасен и ефективен начин за постигане на желаното тегло и поддържане на здравето и добрата физическа форма – с помощта на специалисти изберете правилния начин на живот и диета, които да спазвате през цялото време.

Експертите потвърждават, че кето диетата е 2,2 пъти по-ефективна за отслабване, отколкото диетата с ниско съдържание на мазнини. Загубата на тегло се дължи на:

 • Увеличаване на количеството протеин в диетата;
 • Намален апетит;
 • Промени в хранителните навици;
 • Получаване на енергия от мазнини вместо от глюкоза;
 • Бързо изгаряне на мазнини;
 • Подобрен метаболизъм поради повишена чувствителност към инсулин.

Кето режимът не се нуждае от постоянно преброяване на калории, създава усещане за ситост, ускорява процеса на изгаряне на мазнини и предотвратява образуването им.

Кето диетата при диабет

Правени са научни изследвания, потвърждаващи ползите от кето диетата за хора с диабет тип II. В еднo от изследванията 95% от пациентите са намалили или спрели лекарствата, в сравнение с 62% от участниците, които са спазвали диета с високо съдържание на въглехидрати. В друго, 75% от участниците в проучването са имали повишена инсулинова чувствителност.

Освен това се провеждат изследвания за потенциалното използване на кетоза за борба с образуването на ракови клетки, лечение на акне, детска епилепсия, сърдечни и мозъчни заболявания, синдроми на Паркинсон и Алцхаймер. Но събраният научен материал все още е недостатъчен за обосновано заключение.

Кето диетата се използва при лечението на диабет тип II. Медицинските ползи от диетите с ниско съдържание на въглехидрати се нуждаят от повече изследвания.

Кето диетата добра ли е или лоша?

„Всичко е свързано с дозата.“ И все пак днес тази хранителна стратегия не е призната от никоя световна хранителна общност и не може да бъде препоръчана от официалната медицина.

При този тип хранене повече от 80% от енергийната интензивност на диетата е осигурена от мазнините, а консумацията на въглехидрати е ограничена до 20 g на ден или до 50 g, което е по-щадящо и малко по-добре поносимо. По-често кето диетата е с ниско съдържание на въглехидрати (а оттам и преход към кетоза) и често с високо съдържание на протеини. При тази диета в тялото доминират наситените мазнини, включително транс-мазнините и протеините.

Повечето привърженици на кето диетата често нямат ясно разбиране кои храни са приемливи за кетогенна диета, но е повече или по-малко ясно какво трябва да се избягва. По този начин се използват месни продукти, което има своите последствия.

Това може да провокира дефицит на диетични фибри, които се съдържат във въглехидратната храна, възможен е дефицит на водоразтворими витамини, като витамин С и минерали. Така че такава храна едва ли може да се счита за безопасна. И е трудно да се придържате към нея през целия си живот и в края на краищата тази опция ви позволява да осигурите стабилно тегло, ако говорим за отслабване.

Какви са последствията и опасностите от кето диетата?

Първоначалната загуба на тегло може да бъде впечатляваща, дори преди тялото да премине в кетоза и да не започне да изгаря мазнини. Това е така, защото 1 g въглехидрати задържат четири пъти повече течности в тялото, отколкото протеините, и първото нещо, което забелязвате, е намаляване на обема на тялото. Ако човек е с високо наднормено тегло, тогава резултатът е обнадеждаващ.

Но си струва да запомните, че всичко ще се върне, ако диетата е същата. И не всичко е толкова розово. Ето някои от негативните последици.

 • Обща слабост, умора по време на адаптация;
 • Хипогликемия;
 • Нарушения на изпражненията (запек или склонност към диария);
 • Гадене;
 • Дисфункция на панкреаса и жлъчния мехур, особено ако има жлъчнокаменна болест от който и да е етап;
 • Стомашна диспепсия;
 • Камъни в бъбреците (за дългосрочно придържане) и увреждане на тяхната функция;
 • Възможно влошаване на липидния профил към атерогенен;
 • Връщането на теглото при преминаване към конвенционално смесено хранене.
 • Лош дъх и миризма на пот (поради изобилието от месни храни);

Тази стратегия на хранително поведение асоциира с повишен риск от остеопороза, влошаване на мозъчната дейност.

Няколко авторитетни чуждестранни проучвания, с които кардиолозите са по-запознати, показват, че когато въглехидратите се заменят с мазнини и протеини в храната, за да се намали теглото, рисковете от сърдечно-съдови заболявания се увеличават с около 3,5-5%. По този начин рискът от инсулт и инфаркт може да се увеличи, ако промените вида на диетата.

Ако човек няма горепосочените нарушения, тогава при желание можете да опита кето диетата и да провери ефекта.

Подобна стратегия, но само без въвеждане в кетоза и със значително ограничаване на дела на въглехидратите (чрез намаляване на простите въглехидрати), е препоръчително да се използва за започване при пациенти с нарушен въглехидратен метаболизъм, когато например нивата на глюкоза или инсулин са повишени. Вдъхновен от първите резултати за намаляване на обема на тялото, винаги е по-лесно да продължите.

Заключение

Когато се впускате в кето начина на живот, от съществено значение е да се консултирате с Вашия лекар. Времето, през което можете да останете на тази ограничителна диета, зависи от това колко тегло трябва да бъде загубено. Също така много други фактори варират от човек до човек, като ниво на активност, възраст, пол. Следователно няма определен стандартен период от време за всеки, който иска да изпробва кето. При всяка диетична промяна, винаги трябва да се говори с лекар, преди да опитате нещо ново.

Някои хора може да не видят незабавни резултати, когато преминат от една група храни (въглехидрати) към друга. Това включва протеини. Но с течение на времето ще има забележими промени в енергийните нива и състава на тялото. Тези ефекти могат да зависят и от текущата ви отправна точка в началото на диетата.

кето магазин

Едно от нещата, които се случват при приемането на кетогенна диета е, че изпитвате прилив на енергия. Чувствате се добре, вместо да сте летаргични, и е лесно да направите повече за по-малко време. Ако започвате с кето, ето няколко съвета за плавно преминаване през фазата на адаптация

ОПИТАЙ ВКУСНИТЕ НИ ПРОДУКТИ

Поръчайте био закуски или бисквити с доставка до вас