7 начина по които ще се почувствате по-добре, след като преминете на растителна храна

За много хора, да станат вегани може да бъде обезсърчаваща идея. Изглежда, че има толкова много неща, които трябва да имате предвид, когато променяте диетата и начина си на живот.

май 18, 2021

Ползите от това да станеш веган

Но ние обещаваме, че ползите ще првъзхождат всички негативни мисли, които може да имате!

Ето някои от начините, по които ще се почувствате по-добре, след като преминете на растителна диета:

1. Ще спите по -добре

2. Ще имате повече енергия

3. Кожата и косата ви ще бъдат по-здрави

4. Ще спестите пари от сметката си за хранителни стоки

5. Хората около вас може да започнат да се питат какво ядете и това може да ги накара да поискат да опитат!

6. Ще се чувствате горди, че правите нещо положително за себе си и околната среда.

По-лесно от всякога е да намерите вкусни вегански ястия в ресторанти или хранителни магазини. Ще спестите също и пари като не харчите за месо и млечни продукти! И този начин на хранене е по-екологичен, тъй като използва по-малко ресурси, отколкото традиционното животновъдство.

Има много други причини, поради които да станеш веган има своите предимства. Но тези трябва да ви дадат добър старт за да се почувствате по-добре за това, което правите за себе си.

Какво представлява растителната диета?

Растителната диета е начин на хранене, който се фокусира върху растенията като основен източник на храна.

Растителна диета е, когато ядете зеленчуци и плодове като ястия, с добавени ядки или бобови растения! Много хора, които водят този начин на живот, не го правят само заради това което вкарват в тялото си, но и заради това колко здравословна може да бъде околната ни среда, като изберат да живеят вегански.

Ако обмисляте диета на растителна основа, важно е да се отбележи, че този тип хранителен план осигурява само хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае. Но, разбира се, това важи, ако те се консумират чрез пълноценни храни.

УВЕРЕТЕ СЕ САМИ

„Имам чувството, че повечето хора знаят, че съм веган и съм доста гласовит животински активист. Всичко, което правя, просто някак си го използвам като средство, за да мога да изпратя посланието. „

– Кат фон Д.

Растителните диети стават все по-популярни в наши дни, защото много хора вярват, че вредата е по-малка в сравнение с консумацията на месо. Това е защото те подобряват здравето хора или животни, наранявани в производството. В началото може да бъде предизвикателство, но скоро започва да става естествено, като втора природа, което улеснява придържането към диетата!

benefits of going vegan

Свързани ли са диетите на растителна основа с по-високи нива на енергия?

Да се чувстват заредени с енергия не е проблем за много хора, които са на растителна диета.

В опит да отговорят на този въпрос, учени в Холандия са изследвали над 3100 индивида. Те проучили какъв вид диета са спазвали през целия си живот. От тези субекти 71% са жени, консумирали вегетарианска или веганска храна, докато 29% са били всеядни или на пескатарианска диета. Проучването е установило някои интересни резултати.

Тези на растителна диета съобщават, че се чувстват по-енергични от тези, които консумират месни продукти.

Също така е видно, че вегетарианците биха могли да се чувстват по-малко заредени с енергия в зависимост от това как са следвали диетата. Освен това изглежда не съществува връзка между нивата на физическа активност и енергийното ниво. Предишни проучвания са установили, че упражненията с умерена интензивност могат да помогнат за намаляване на риска за индивида от хронични заболявания. Те включват диабет тип II или коронарна болест на сърцето.

Освен тази липса на корелация, открихме и някои други интересни връзки в данните, но ще оставя това на вас!

Аспекти в които ще се почувствате по-добре, след като преминете на растителна диета, от енергия до настроение

Все повече хора преоценяват диетите си, за да водят по-здравословен начин на живот. Независимо дали мислите да се потопите във веганството или искате да се припомните защо това, че сте веган, е фантастично за вашето тяло, ние ви подкрепяме.

От гладко плаване в храносмилателната ви система до нива на енергия на йоги гуру. Струва си да преминете на растителна диета (няма значение факта, че можете да очаквате сметката ви за хранителни стоки да спадне, когато оставите животинските продукти). Говорим за пълноценни храни, богата на фибри веганска диета. И не такава, отрупана с веган чийзкейк, преработени вегетариански бургери и пържени картофи. Да се похапват от време на време е добре, но ако искате да се възползвате от здравословните ефекти, най -добре е да кажете: „Подайте цвеклото, моля.“

По този начин ще се почувствате по-добре, след като преминете на растителна диета. Надяваме се, че тази публикация вдъхновява тези, които обмислят да направят някои промени в диетата си.

Ще се почувствате по-щастливи.

Като се замислите, промяната в нашата атмосфера е забележима. Значи има малко повече удоволствие по пътя ви? Нека ви кажа защо! Като за начало, когато сме добри със себе си и това, което правим, за да помагаме на другите. Изследванията показват, че това може да ни накара да се чувстваме по-добре от обикновено. И ако това не е достатъчно, проучванията показват, че отказът от животински продукти е показан като един от водещите фактори за това хората да станат по-щастливи със себе си, което също може да доведе до подобряване на настроението.

Хранителните близнаци са тук, за да ви покажат пътя. „Месоядните имат по-висок прием на арахидонова киселина в сравнение с вегетарианците.“ Така обясняват Lyssie Lakatos, RDN, CDN и Tammy Lakatos Shames, RDN-съоснователи на 21-дневната програма за рестартиране на тялото. Диета с високо съдържание на това хранително вещество може да промени химията на мозъка и да доведе до смущения в настроението. Така че сега си представете какво е чувството, когато се отдадете на нещо вкусно като тост с авокадо или смути!

Няма по-добра храна от тези лакомства, които да дадат на ума ви чувство за пълнота. Те са направо прилив!

Ще имате повече енергия

Ще имате повече енергия след като станете веган, защото няма да седите цял ден и да чакате храната ви да се сготви. Можете също така да загубите много наднормено тегло след първоначалния период на промяна и да не страдате от някакви диетични дефицити, които вашите настоящи хранителни навици могат да причинят.

Това е отлична новина, ако някой някога е изпитвал чувство на вялост или умора, тъй като изглежда, че винаги ни изтича времето преди да се върнем у дома, за да посрещнем онези пристъпи на глад с претоплена вечеря (което често може да ни отведе по пътя към нездравословно изкушение).

Освен това, ако искате да спестите куп време и енергия, няма по -добър начин от това да станете вегетарианец. Можете да се отървете от залепването зад печката в продължение на часове, готвейки месо и зеленчуци сутрин или вечер – като същевременно се чувствате изтощени след това! И все пак, когато преминавате към ястия на растителна основа, това става бързо и лесно. Вземете плодове от хладилника за закуска или обедни ястия направени от местни продукти.

Настроението ви ще се подобри

Има много ползи от това да станете веган, включително подобрено настроение.

Да станеш веган може да бъде трудна промяна, но преходът често си заслужава. Това се дължи на всички страхотни неща, които произтичат от вземането на такова голямо решение като това!

Най-хубавата част, че се храниш с храни на растителна основа е, че не трябва да се притесняваш за холестерол или наситени мазнини! Знам това, защото хората постоянно споделят колко е трудно за тях.

Когато станат вегани, за някои хора е лесно да изживеят това, което наричат „весело тегло“. Това означава, че човекът се чувства щастлив и доволен от избора си на храна, въпреки че не се е чувствал виновен, когато яде месо. Има много здравословни варианти като авокадо, салата с киноа и други. Тогава няма нужда да се чувствате зле, стига винаги да имате под ръка много вкусни храни.

По-рядко ще се разболявате

Веганската диета е не само по-евтина и по-здравословна от традиционната, но също така обещава имунитет срещу всички неприятни бъгове. Понякога най-добрата ви защита срещу болестта не е да имате армия от лекари на повикване – тя е да се храните правилно! Но някои хора са любопитни как тази промяна в живота може да повлияе на здравето им (особено в по-бедните страни). Все още не са направени проучвания, които да казват какъв ефект има растителната диета върху имунната ни система. Когато най-накрая разберем със сигурност, обзалагам се, че повечето учени ще свържат яденето на месо с все повече заболявания. Това е в сравнение с тези, които се хранят само с растителна храна, защото животинските протеини не са толкова лесно смилаеми или усвоявани от тялото, както растителните.

Няма да се чувствате виновни за това, което ядете

Край на чувството за вина от избора на храна! Ще получавате много витамини и хранителни вещества, които ще направят чудеса за вас. Това не е всичко, веганството също означава, че няма холестерол или нездравословни мазнини, които да натоварват сърцето ви. Време е да се отървете от вината в резултат на яденето на месо и да преминете днес на вегетарианска или веганска диета.

Кожата ви ще се изчисти и ще изглежда по-добре

Ако сериозно искате да изглеждате и да се чувствате възможно най-добре, да станете веган е значителна стъпка в тази посока. Кожата ви ще се изчисти и ще изглежда по-свежа, както и други ползи.

Често на хората с акне се казва да се хранят по-добре и да спят повече. Но какво, ако вече правите това? Ново проучване установи, че за някои индивиди основната причина са хормоните свързани с млякото в кръвта им, което води до пробиви. За да се провери дали са прави за тези констатации изследователите са имали две групи участници, които са се ангажирали или да следват режим на всеядни (месоядни) или да ядат само растителни храни в продължение на три месеца. След провеждане на експеримента, онези които са следвали веганска диета, са забелязали значителни подобрения след 90 дни, но сред месоядните нямало никакви промени.

Ще спестите пари за храна, като не купувате месо, яйца или млечни продукти

Следването на веганска диета може да ви спести пари за хранителни стоки. Няма да се налага да купувате месо, яйца или млечни продукти, защото те не са част от начина на живот.

Може да се изненадате като чуете, че хората, които преминават към растителна диета, често губят излишни килограми и стават по-здрави!

Може да не знаете, че преминаването от всеядна диета (консумация на месо и растения) на веганска може да доведе до някои значителни ползи за здравето. Проучванията показват, че като намалите или спрете броя на животинските продукти в плана си за хранене, като бургери от говеждо месо, сандвичи с бекон, мляко, сметана – вместо това включвате храни като зеленчуци, варива, гарнирани с тофу и други. Доказано е, че такива промени в диетата подобряват здравето с течение на времето.

See also Amore’s Меденка

Какви са ползите за околната среда от спазването на растителна диета?

Хранителната система в момента е важен двигател за лошото здраве и влошаване на околната среда. Освен това са необходими глобални усилия за трансформиране на политиките за производство.

В доклад водещи учени наскоро нарекоха въпроса спешен след преглед на ефекта от производството на храни върху човешкото здраве и околната среда. Те стигнаха до извода, че преминаването от животински продукти към растителни храни е жизненоважно за насърчаване на човешкото здраве. Така също, поддържането на здравето на нашата околна среда.

Изследователите стигнаха до извода, че яденето на повече растителни храни може да помогне за:

  1. Спасяване на животи. Докладът установи, че нездравословното хранене носи огромно глобално бреме от болести. Те изпреварват употребата на тютюн като водеща причина за смърт и заболяване в световен мащаб. Консумирането на повече растителни и по-малко животински продукти би могло да предотврати 46,8 до 52,5 милиона преждевременни смърти от сърдечни заболявания. Също така, диабет и други хронични състояния, според изследователите.
  2. Намаляване на глада. Докладът установява, че повече от 820 милиона души по света нямат достатъчно храна. Той също така отбелязва, че „почти две трети от всички соеви зърна, царевица, ечемик и около една трета от всички зърнени храни се използват като храна за животни“.
  3. Поддържането на здравословен климат е от съществено значение за продължителността на живота на Земята. Изследователите установиха, че производството на храни отделя до 30% от емисиите на парникови газове. В доклада се посочва, че прогнозите за бъдещето показват, че веганската и вегетарианската диета са свързани с по-значително намаляване на емисиите на парникови газове, отколкото песко-вегетарианската или всеядната диета.
  4. Спестяване на вода. Селското стопанство, което представлява 70% от световното потребление на вода, е най-големият водопотребяващ сектор в света. Месото и млечните продукти са сред най-високите потребители на прясна вода. Производството само на килограм телешко месо изисква 18 000 галона (68 000 литра) вода. Друго проучване изчислява, че ако САЩ намалят консумацията на животински продукти наполовина, производството на храна ще се нуждае от 37% по-малко вода.
  5. Минимизиране използването на земеделска земя. Докладът установи, че селското стопанство заема 40% от земната маса без лед. Отбелязвайки, че животинските продукти имат значителен екологичен отпечатък в нашите ниви. Ако американците заменят говеждото с боб в диетата си, ние щяхме да се нуждаем от 42 % по-малко обработваеми земи.

Какви са недостатъците от спазването на растителна диета?

Растителните диети са популярни от дълго време и често се считат за най-здравословния начин на хранене. Но те идват с някои недостатъци, които трябва да се имат предвид, преди да се вземе решение за този тип диетичен план.

Растителни диети: добри или лоши?

Растителната диета е тази, при която хората не консумират никакви животински продукти като мляко и месо. Но вместо това се придържат само към зеленчуците и плодовете като основни групи храни в ежедневните си хранения. Може да изглежда, че няма нищо лошо в него, докато не разберете възможните му странични ефекти, които също може да не звучат много привлекателно! Така че нека се потопим дълбоко в тях сега.

Преминаването към диета на растителна основа е чудесен начин да водите щадящ околната среда начин на живот и също така може да бъде много ефективен за отслабване – един недостатък на това да станете вегетарианец или веган. И все пак може би пропускате хранителни вещества от животински продукти. Много хора не знаят дали когато са на растителна диета, тялото получава достатъчно витамин В12. Той се съдържа се в месото и млечните храни.

Заключение

Разнообразието от храни на растителна основа днес е голямо. От вегански сирена и сладоледи до вкусно капучино с бадемово мляко. Съществуват много повече възможности от всякога. Но какво прави преминаването на диета на растителна основа за ума и тялото ви?

Може би си мислите, че не сте в настроение за значителна промяна в начина на живот, но какво бихте казали, ако това може да ви накара да се почувствате по-добре и да се насладите повече на живота си?

Повече от половината американци сега са на растителна диета. И те не са вегани или вегетарианци. Те са премахнали млечните продукти, яйцата, рибата, месото. Повечето хора избират тази диета, защото е по-здравословна и по-устойчива. Но има и доказателства, които предполагат, че използването на диета на растителна основа също ни прави по-щастливи.

ОПИТАЙ ВКУСНИТЕ НИ ПРОДУКТИ

Поръчайте био закуски или бисквити с доставка до вас