Могъщият слънчоглед – символ на щастие

Слънчогледът е символ на щастие. Неговите ярко жълти венчелистчета и радостно лице правят всеки ден по-светъл. Слънчогледите растат през лятото, но обикновено се отглеждат като декоративни цветя заради тяхната красота, а не за храна. Думата „слънчоглед“ идва от факта, че през деня следва посоката на слънцето с глава/пита – това се нарича хелиотропизъм. heliotropism.

септември 30, 2021

Слънчогледите в изкуството и религията

Слънчогледите също имат дълга история на използване в изкуството и религията – много картини ги показват като символи на живота, защото могат да издържат на много топлина и светлина, без да увяхват или умират! В Хиндуизма някои хора вярват, че ако си пожелаете на слънчоглед преди изгрев слънце, вашето желание ще се сбъдне! Ползите за здравето от слънчогледовото семе за женското и мъжкото тяло

Споровете за ползите и опасностите от семената не спират. Учените провеждат изследвания върху големи и разнообразни групи хора, като резултатите се събират и внимателно анализират. От една страна, ядките на слънчогледовото семе съдържат голям брой микроелементи. Освен това е трудно да спрете щом започнете да ядете слънчоглед.

В слънчогледовите семена има много мастноразтворими витамини: А, Е, D и група В. Те се абсорбират добре в червата благодарение на мазнините в семената.

Също така, слънчогледовите семена са богати на минерали: магнезий, калций, цинк, желязо, флуорид и различни киселини, които помагат за понижаване на нивата на холестерола. Слънчогледовите семена имат благоприятен ефект върху сърцето и кръвоносните съдове. Те се консумират като профилактика за атеросклероза, инфаркти и инсулти.

Ефектът на слънчогледовите семена върху състоянието на кожата и косата – главно се дължи на съдържащите се в него витамини и мазнини. Семената са полезни, когато е необходимо да се поддържа сила и да се възстанови киселинно-алкалния баланс: по време на диета, на гладно, по време на бременност.

Печените семена са по-вкусни и имат ярък аромат, но са по-малко ценни – някои от витамините се унищожават по време на топлинна обработка.

Калорийно съдържание и състав на белените слънчогледови семена

В суровите слънчогледови семена съставът на хранителни вещества и микроелементи, необходими за функционирането на човешкото тяло, надвишава състава в яйцата и месото. Семената са добър източник на вещества, които действат като антиоксиданти, предпазвайки тялото на клетъчно ниво от увреждане от свободните радикали.

Слънчогледовите семена съдържат:

 • Витамини A, B, E, D, PP.
 • Цинк, селен, магнезий, калий, манган, мед, фосфор, желязо.
 • Монозахариди, пепел и нишесте в малки количества.
 • Аминокиселини, танини, антиоксиданти.

Слънчогледовите семена имат характерен ядков вкус и най-често се консумират печени. Така те се съхраняват по-дълго, а рискът от образуване на мухъл и плесен също се намалява, ако се спазва технологията за съхранение. Значителен недостатък на термичната обработка е намаляването на ценните свойства.

УВЕРЕТЕ СЕ САМИ

Всички АМОРЕ продукти са приготвени от истински безглутенови и био суровини.

Сурови, печени и покълнали семена. Какво е по -ценно?

Слънчогледовите семена могат да се консумират в три форми: сурови, печени и покълнали. В печените храни хранителните вещества се губят поради излагане на високи температури. И поради окислителната реакция на мастните киселини се образуват канцерогенни съединения. Някои диетолози смятат, че печените слънчогледови семки са източник на празни и ненужни калории. Всъщност печените семена са по-хранителни, но за разлика от други видове, те са по-лесно смилаеми и усвоявани от организма. За минимална загуба на хранителни вещества се препоръчва да закупите суров, висококачествен продукт от надеждни производители и след това сами да го изпечете внимателно.

Суровите семена са по-полезни за човешкото тяло. Но ако условията за съхранение не се спазват, в тях могат да се появят насекоми и гъбички, които могат да причинят тежки алергични реакции и отравяне. Ако суровите семена се държат белени дълго време, те нямат особена стойност. Мазнините, които се съдържат, при контакт с въздуха се окисляват, полезните свойства на практика изчезват. Когато ядете сурови семена, е от съществено значение да се гарантира тяхното качество, съхранение и липса на допълнителна обработка с химически реактиви. Препоръчва се да се купи небелен, да се изплакне обилно и да се изсуши малко преди употреба.

В процеса на покълване концентрацията на хранителни вещества се увеличава. В сравнение със зелените салати, с която сме свикнали, покълналите слънчогледови семки са сто пъти по-ценни. Човешкото тяло по-лесно усвоява растителния протеин от покълнали семена.

Покълналите семена имат положителен ефект върху:

 

 • Централната нервна система – поради повишената концентрация на магнезий и тиамин.
 • Сърдечно-съдовата система – дължи се на цялото взаимодействие на ненаситените мастни киселини с витамините А, В, С, Е.
 • Стомашно-чревният тракт – богати са на протеини, въглехидрати и мазнини. При свободно покълване, трябва да се има предвид, че семената лесно се заразяват с вредни бактерии.
 • When sprouting independently, it should be borne in mind that the seeds are easily infected with harmful bacteria.
start a Gluten free diet

Сурови слънчогледови семена: ползи и вреди

Дълго време погрешно се смяташе, че редовната употреба на сурови семена провокира възпаление на апендицит. Научно е доказано, че ако семената се консумират с люспи и в големи количества, ще има проблем с запушване на стомаха и червата. Напротив, умерената консумация е полезна за организма, например в случай на нарушаване на функционирането на ендокринната и нервната система.

Високото съдържание на антиоксиданти помага за защита на тялото на клетъчно ниво от вредното въздействие на химикали, включително тютюнев дим, отработени газове, електромагнитно излъчване, вируси.

Витамин Е влияе върху външното състояние и здравето на кожата, забавя нейното стареене. За дневна доза са достатъчни 50-60 грама обелени сурови семена.

Нервната система се повлиява от наличието на полезни микроелементи в състава на семето.

Ползите от слънчогледовите семена за организма са при редовното, но не прекомерно използване на сурови и обелени семена. Те могат да се добавят към готвени ястия или да се ядат вместо междинна закуска.

Предимствата на ефекта им върху тялото включват:

 • Укрепване на стените на кръвоносните съдове.
 • Намаляване на риска от сърдечни заболявания.
 • Нормализиране на високото кръвно налягане.
 • Намаляване на нивото на „лошия“ холестерол.
 • Облекчаване на запек и прочистване на червата.
 • Укрепване на костната структура и зъбите.
 • Облекчаване на симптомите на артрит.
 • Повишена мъжка потентност.
 • Подобряване на мозъчната функция.
 • Забавяне на стареенето на кожата и появата на бръчки.

Ефект на суровите семена върху женското тяло

Химическият състав на био семената има положителен ефект върху женското тяло:

 

 • Растителните мазнини и антиоксидантите спират преждевременното стареене на организма на клетъчно ниво, премахват холестерола.
 • Фосфор, калий и калций помагат за подобряване на костната система, предотвратяват появата на ревматизъм.
 • Витамините от група В повишават ефективността и издръжливостта и влияят положително върху функционирането на нервната и сърдечно-съдовата системи.
 • Витамините и микроелементите участват в образуването на нови клетки, допринасят за правилното развитие на плода и формирането на неговата нервна система. Семената не съдържат вещества, които могат да навредят на майката и бебето по време на бременност. При липса на алергии при майката и новороденото, по време на кърмене може да се консумира малко количество семена, до 20 грама, за да се увеличи маслеността на млякото.

Могат ли семената да навредят на женското тяло?

Да, ако ги консумирате небелени и без мярка. Люспата запушва червата и причинява запек.

Въпреки че при много диети е позволено да добавят се слънчогледови семки, големите дневни порции могат да провокират наддаване на тегло. Калоричното съдържание на 100 грама семена може да бъде сравнимо с калоричното съдържание на черен шоколад.

При кърмене жената трябва да намали или напълно да се откаже от употребата на семена, ако детето има болки в стомаха и алергично зачервяване по тялото.

Ефект на суровите семена върху мъжкото тяло

Мъжете най-често консумират слънчогледови семки, за да запълват време или да се отърват от пристрастяването към тютюнопушенето. Ползите или вредите от слънчогледовото семе за мъжете зависят от здравословното състояние. Почистените ядки съдържат много ценни вещества, участващи в процесите на мъжкото тяло.

 

 • Витамин Е и бета-каротин подобряват потентността и нормализират репродуктивната функция.
 • Селенът участва в образуването на тестостерон, поддържа активен сексуален живот, отговаря за правилната сперматогенеза и възпроизвеждането на здраво потомство.
 • Цинкът влияе върху функционирането на щитовидната и надбъбречните жлези, намалява риска от простатит и нормализира притока на кръв в малкия таз.
 • Витамин В, магнезий и калий намаляват вискозитета на кръвта, свеждат до минимум риска от образуване на холестеролни плаки и тромбоза.
 • Антиоксидантите намаляват риска от ранна плешивост, укрепват имунната система и натрупват защитните функции на организма по време на настинка.

При диабет лекарите съветват да се ядат сурови сушени слънчогледови семена, за да се намали силния глад за захар. Суровите семена се препоръчват за мъже, които активно се занимават със спорт, но трябва да се има предвид, че слънчогледовите семена повишават апетита. Друг значителен проблем за мъжете е пълната и случайна подмяна на тютюнопушенето. Яденето на повече от 100 грама висококалорични слънчогледови семена на ден води до бързо наддаване на тегло. За да избегнете преяждане, добавете ограничено количество семена към готовите ястия.

Печени слънчогледови семена: ползи и вреди

Биологичната стойност на печените семена е по-малка от тази на суровите. Важно е да се спазва температурата на процеса на печене и да не се преекспонира. В противен случай има голяма вероятност да провокирате киселини или гастрит. При правилно изпичане:

Запазват се ценни минерали и органични киселини.

Образували са се ароматни съединения, които предизвикват повишен апетит.

Запазват се ценни минерали и органични киселини.

Ефект от печени слънчогледови семена върху женското тяло

След обработка при високи температури ползите от печените слънчогледови семена за жените се намаляват, но не се губят:

 • Tocopherol Токоферолът предпазва лигавиците от свободните радикали, поддържа структурата на кожата.
 • Витамин Е задоволява дневните нужди на женското тяло. Достатъчни са 70-80 грама белени, печени слънчогледови ядки.
 • Фолиевата киселина има положителен ефект върху структурата на косата и ноктите, като намалява тяхното начупване.

Учените са установили, че жените, които ядат 50-70 грама обелени семена на ден, са по-секси и по-активни. А по време на менопаузата, шепа белени ядки намаляват неприятните симптоми и намаляват раздразнителността.

Вредността на печените слънчогледови семена за жените е преяждането. Понякога е трудно да се откъснеш от тях. В резултат на това могат да се появят неприятни усещания в корема, колики и запек.

Ефект от печени слънчогледови семена върху мъжкото тяло

Мъжете, на първо място, обожават печени семки през периода на отказване от тютюнопушенето. Но трябва да се помни, че ежедневният излишък от този вкусен продукт може да бъде вреден, да провокира затлъстяване, да разруши емайла и да промени цвета на зъбите.

Ежедневната консумация на 50-70 грама печени слънчогледови семена е само от полза за мъжете:

 • Намалява желанието за пушене и сладко.
 • Укрепва стените на артериите.
 • Намалява риска от образуване на кръвни съсиреци.
 • Насърчава производството на хормони.
 • Осигурява превенция на онкологични заболявания.
 • Укрепва имунната система след инфекции.
 • Подобрява функцията на черния дроб.
 • Улеснява храносмилателния процес.
 • Ускорява лечебния процес на тъканите в случай на наранявания.

Слънчогледовите семена са вредни за организма, ако растението се отглежда до магистрали. Ядките много бързо абсорбират и натрупват токсичния метал кадмий, който влияе негативно върху функционирането на бъбреците и пикочната система. Ако при отглеждане на растения са били използвани нитратни торове, прекомерната употреба на такива семена ще се отрази негативно на мускулите на спортистите. Препоръчва се консумацията на био слънчоглед.

Покълнали слънчогледови семки: ползи и вреди

Покълнали слънчогледови семена: ползи и вреди Покълналите слънчогледови семена се считат за най-полезни. Те могат да се консумират сурови или да се добавят към различни ястия. Покълналите семена са полезни за организма, тъй като са богати на:

 • Витамини В, Е, С.
 • Олеинова, палмитинова и линолова киселина.
 • Фосфор, флуор, селен, калий, магнезий.

Човешкото тяло бързо и лесно усвоява покълналите слънчогледови семена, което води до:

 

 • Показателите за лош холестерол сe намаляват.
 • Работата на храносмилателната система се подобрява.
 • Регенерацията на увредените тъкани се ускорява.
 • Имунитетът се засилва.
 • Ефективността се увеличава.
 • Киселинно-алкалният баланс се възстановява.

Ефект на покълналите семена върху женското тяло

Покълналите слънчогледови семки са полезни и от съществено значение за бременните жени. Тъй като са богати на фолиева киселина и витамини от група В, те са необходими за правилното развитие на плода и поддържане здравето на бъдещата майка. Съставът на антиоксидантите подпомага работата на сърцето, възстановява клетките и забавя стареенето на женското тяло.

За разлика от суровите и печени семена, покълналите ядки са по-малко калорични и се препоръчват като добавка към диетата. Младите кълнове поддържат баланса на чревната микрофлора и спомагат за премахването на отпадъците и излишната сол от тялото.

Покълналите семена се препоръчва да се добавят към състава на маски и ексфолианти. Те перфектно стягат контурите и овлажняват горния епидермис. Цинкът, който е част от състава, помага за справяне с акне и стареене на кожата.

По време на менопаузата, добавяне на малко кълнове към салатата ще облекчи дискомфорта в коремната област и ще намали нервността.

Консумацията на покълналите семена за жени на диета с високо съдържание на глутен може да причини алергични кожни обриви. Смесването с млечни продукти също не се препоръчва поради риск от образуване на газ и лошо храносмилане.

Кълновете намаляват апетита, но преяждането води до пренасищане с мазнини, което вреди на отслабването. Селенът и мазнините, които участват в състава, постоянно се противопоставят един на друг. Селенът участва в нормализирането на метаболизма и намалява отлагането на мазнини отстрани. Мазнините, обратното. Следователно забележимата вреда, която покълналите семена могат да донесат на жените, е да забавят загубата на тегло при преяждане.

Ефект на покълналите семена върху мъжкото тяло

Растителният протеин и ценните аминокиселини преобладават в покълналите семена, те са необходими за изграждане и възстановяване на мускулната маса по време на интензивни спортове.

Токоферолът осигурява нормалното функциониране на нервната и репродуктивната системи, както и на черния дроб. Селенът и витамин Е участват в синтеза на сперматозоидите, повишават тяхната подвижност и оцеляване.

Полза или вреда?

Слънчогледовите семена могат и трябва да бъдат включени в ежедневната диета за жени и мъже, но в ограничени количества. Оптимално 50-100 грама дневно. Печените ядки губят някои от полезните си свойства и бързо предизвикват навика да се консумират между храненията. Покълналите семена се препоръчват за диети и хранителни грижи за здравословен начин на живот.

Умерената консумация на слънчогледови семена е от полза за жените и мъжете, като дава на тялото им микроелементи, необходими за живота. Лекарите препоръчват включването на семена в диетата на спортисти и бременни жени. Но ограничена употреба при ангина, стомашно-чревни заболявания и холелитиаза.

Заключение

Мощният слънчоглед е издръжливо растение, което осигурява ползи за здравето както на хората, така и на животните. Слънчогледът е богат на витамин А, който помага на зрението и на кожата да изглежда по-жизнена. Животните също се възползват от яденето на слънчогледови семена, тъй като те съдържат здравословни мазнини, които помагат на козината им да стане по-блестяща. Освен това имаме пример за това как растенията могат да се използват като лекарство и как ферментацията може да създаде пробиотици и за хората!

ОПИТАЙ ВКУСНИТЕ НИ ПРОДУКТИ

Поръчайте био закуски или бисквити с доставка до вас